جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استعلام کد اقتصادی evat؛ راهنمای گام به گام

زمان مطالعه این مقاله: 8 دقیقه

استعلام کد اقتصادی evat

فهرست مطالب

اشخاص حقیقی و موسسات و شرکت‌های مختلف برای انجام امور مالی مانند پرداخت مالیات مستقیم و ارزش افزوده به شناسه ملی و استعلام کد اقتصادی نیاز دارند. برای دریافت کد اقتصادی و شناسه ملی باید ابتدا در سامانه سازمان امور مالیاتی ثبت نام کنید؛ کد اقتصادی یک کد منحصر به فرد است که به شرکت‌ها و افرادی که در زمینه فعالیت‌های اقتصادی مشغول به کار هستند، اختصاص می‌یابد. دریافت این کد به‌عنوان شرط قانونی برای تأیید فعالیت‌های اقتصادی یک شرکت و بهره‌مندی از مزایای مختلف مرتبط با آن تلقی می‌شود. بنابراین، افرادی که قصد انجام معاملات تجاری با این شرکت‌ها را دارند، باید در ابتدا نسبت به استعلام کد اقتصادی آن‌ها اقدام کنند. نحوه استعلام کد اقتصادی از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده (EVAT) امکان‌پذیر است. توجه داشته باشید که بدون شناسه ملی و کد اقتصادی شما نمی‌توانید به انجام فعالیت‌های قانونی مرتبط با کسب و کارتان بپردازید. در این مقاله از وبلاگ خدمات حسابداری زانا می‌خواهیم چگونگی استعلام کد اقتصادی evat را به صورت گام به گام به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.

استعلام کد اقتصادی evat

کد اقتصادی چیست؟

در ابتدا، پیش از بررسی فرآیند استعلام کد اقتصادی و شناسه ملی، ضروری است که اطلاعات پایه‌ای درباره این موارد داشته باشید. کد اقتصادی یک کد عددی ۱۲ رقمی است که توسط سازمان امور مالیاتی به هر واحد اقتصادی اختصاص می‌یابد. هر شرکت باید برای دریافت این کد از طریق سامانه مالیاتی اقدام کند. شماره اقتصادی یا کد اقتصادی مشابه کد ملی افراد است، با این تفاوت که به جای شناسایی هویت یک شخص، هویت یک شرکت یا واحد اقتصادی را مشخص می‌کند. به طور کلی، کد اقتصادی نمایانگر نحوه عملکرد و فعالیت‌های یک واحد اقتصادی است و برای انجام خدمات حسابداری و مالیاتی از آن استفاده می‌شود.

شناسه ملی چیست؟ تفاوت بین کد اقتصادی و شناسه ملی

شناسه ملی یک شماره ۱۱ رقمی منحصر به فرد است که تمامی اشخاص حقوقی، شرکت‌ها و مؤسسات باید از زمان تأسیس و آغاز فعالیت خود آن را دریافت کنند. این شناسه با کد اقتصادی تفاوت دارد. در حالی که کد اقتصادی به تمامی فعالان اقتصادی، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، تعلق می‌گیرد، شناسه ملی تنها مختص اشخاص حقوقی، از جمله شرکت‌های تجاری است. هنگامی که اشخاص حقوقی مراحل ثبت شرکت را طی می‌کنند، می‌توانند برای دریافت شناسه ملی اقدام نمایند و این شناسه باید در آگهی تأسیس شرکت نیز درج شود.

دریافت کد اقتصادی امکان استعلام ارزش افزوده و سایر اطلاعات اقتصادی شرکت را فراهم می‌کند. به همین ترتیب، با استعلام شناسه ملی نیز می‌توان به اطلاعات مهمی نظیر نام و نوع شرکت، تاریخ تأسیس، شماره ثبت و آگهی‌های ثبت دست یافت. برای انجام این استعلام، لازم است به سامانه جامع پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر: ارزش افزوده

سامانه استعلام کد اقتصادی

چگونگی استعلام شناسه ملی

ابتدا می‌خواهیم چگونگی استعلام شناسه ملی اشخاص حقوقی را بررسی کنیم؛ برای این کار باید به سایت https://ilenc.ssaa.ir/  وارد شوید. (سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور شوید)

پس از ورود به سامانه، می‌توانید با دنبال کردن مراحل زیر، استعلام شناسه ملی شخص حقوقی مورد نظر را انجام دهید:

  • وارد کردن اطلاعات: در کادرهای مربوطه، اطلاعات شامل «شماره ملی»، «نام شخصیت» یا «شماره شخصیت» و همچنین کد امنیتی را وارد کنید.
  • جستجو: در انتها، روی گزینه «جستجو» کلیک کنید.

اگر اطلاعات را به درستی وارد کرده باشید و شخص حقوقی دارای شناسه ملی باشد، می‌توانید اطلاعاتی نظیر شناسه ملی، شماره ثبت/ مجوز، نام شخصیت حقوقی، نوع شخصیت، سازمان ثبت‌کننده و وضعیت را مشاهده کنید.

مطالعه بیشتر: موارد معاف از مالیات بر ارزش افزوده

سامانه استعلام کد اقتصادی

همان‌طور که در بخش قبلی توضیح داده شد، کد اقتصادی یک شماره ۱۲ رقمی است که با شناسه ملی تفاوت دارد. شناسه ملی مختص اشخاص حقوقی مانند شرکت‌های تجاری است، در حالی که کد اقتصادی به تمامی فعالان اقتصادی، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، تعلق می‌گیرد و این افراد ملزم به ثبت‌نام برای دریافت کد اقتصادی هستند.

سوالی که در خصوص کد اقتصادی یا شماره اقتصادی مطرح می‌شود، این است که چگونه می‌توان نسبت به استعلام کد اقتصادی اقدام کرد. در مواردی، افراد ممکن است قصد سرمایه‌گذاری در یک شرکت خاص را داشته باشند، اما از قانونی بودن فعالیت آن شرکت بر اساس کد اقتصادی مطلع نباشند. بنابراین، توصیه می‌شود که ابتدا با مراجعه به سامانه مربوطه، نسبت به استعلام کد اقتصادی اقدام کنند. همچنین، متقاضیانی که کد اقتصادی در اختیار دارند، اما از تعلق آن به چه شرکت یا شخصی اطمینان ندارند، می‌توانند از طریق استعلام کد اقتصادی، اطلاعات لازم را کسب کنند.

برای پاسخ به این پرسش، سامانه استعلام کد اقتصادی معرفی می‌شود که به تمامی افراد این امکان را می‌دهد تا با مراجعه به آن، نسبت به استعلام و پیگیری کد اقتصادی اقدام کنند. به‌طور کلی، ارائه کد اقتصادی از طریق سایت سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس www.intamedia.ir انجام می‌شود و سامانه استعلام کد اقتصادی نیز در بستر خدمات الکترونیک امور مالیاتی کشور قرار دارد.

به منظور استعلام کد اقتصادی، سامانه مالیات بر ارزش افزوده به آدرس www.evat.ir این امکان را فراهم کرده است. نحوه استعلام کد اقتصادی در این سامانه در بخش بعدی توضیح داده خواهد شد. همچنین، لازم به ذکر است که دریافت کد اقتصادی از طریق اعطای وکالت به وکیل نیز برای اشخاص حقیقی و حقوقی  امکان‌پذیر است.

استعلام کد اقتصادی در سامانه EVAT

استعلام کد اقتصادی در سامانه EVAT

برای انجام اقداماتی نظیر استعلام مالیات بر ارزش افزوده، داشتن کد اقتصادی ضروری است. همچنین، در صورتی که قصد سرمایه‌گذاری یا همکاری با یک شرکت دیگر را دارید، لازم است که از قانونی بودن آن شرکت اطمینان حاصل کنید. در این راستا، استعلام کد اقتصادی بهترین گزینه محسوب می‌شود.

برای این کار، می‌توانید به سامانه استعلام کد اقتصادی evat مراجعه کنید. برای ورود به این سایت باید از طریق آدرس www.evat.ir  اقدام کنید.

در مرحله بعد، برای استعلام کد اقتصادی، کافی است شماره ملی یا کد ملی مدیرعامل شرکت یا شخص حقوقی را وارد کرده و روی گزینه «جستجو» کلیک کنید.

اگر شماره ملی وارد شده مربوط به یک کد اقتصادی معتبر باشد، اطلاعاتی شامل شماره اقتصادی، نام شرکت، نام و نام خانوادگی مدیرعامل و آدرس شرکت نمایش داده خواهد شد. در صورت عدم اعتبار کد اقتصادی یا عدم وجود کد اقتصادی برای شماره ملی وارد شده، پیغام «داده‌ای دریافت نشد» به شما نمایش داده خواهد شد.

مطالعه بیشتر: حسابداری مالیاتی چیست؟

تفاوت کد اقتصادی و شناسه ملی

مدیریت امور مالی خود را به زانا بسپارید

در نوشته بالا سعی کردیم اطلاعات جامع و دقیقی در خصوص کد اقتصادی، شناسه ملی و تفاوت این دو با هم، نحوه استعلام کد اقتصادی evat و همچنین روش استعلام شناسه ملی ارائه دهیم. اگر شما نیز از اشخاص حقوقی و فعالان اقتصادی هستید که برای انجام امور مالی خود به کد اقتصادی و شناسه ملی نیاز دارید، می‌توانید انجام این امور را به گروه مالی و حسابداری زانا بسپارید. حسابداران و کارشناسان مجرب زانا همواره آماده ارائه مشاوره تخصصی و خدمات حرفه‌ای در تمامی بخش‌های مالی و مالیاتی به شما هستند. همین حالا با مشاوران زانا تماس بگیرید. امیدواریم از این مقاله بهره برده باشید. لطفا نظرات و سوالات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط