جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهلت ارسال معاملات فصلی

زمان مطالعه این مقاله: 8 دقیقه

مهلت ارسال معاملات فصلی

فهرست مطالب

ارسال معاملات فصلی یکی از مهم‌ترین امور مالی است که شرکت‌ها و سازمان‌ها باید توجه ویژه‌ای به انجام به موقع آنها داشته باشند. با توجه به اهمیت این موضوع در این نوشته از گروه مالی و حسابداری زانا می‌خواهیم در مورد معاملات فصلی و مهلت ارسال معاملات فصلی به‌طور کامل و با جزئیات صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

مهلت ارسال معاملات فصلی

صورت معاملات فصلی چیست؟

صورت معاملات فصلی، به گزارشی گفته می‌شود که شرکت‌ها و سازمان‌ها موظف هستند آن را به‌طور دوره‌ای و در هر فصل تهیه کنند و در قالب آن، اطلاعات مالی و عملکردی خود را در طول فصل‌های مالی جمع‌آوری کرده و ارائه دهند. این گزارش حاوی اطلاعات مالی همچون فروش، صورت سود و زیان، هزینه‌ها و دیگر اطلاعات مالی مربوط به فعالیت‌های انجام شده توسط شرکت در طول فصل مربوطه است.

در واقع هدف اصلی از تنظیم و ارائه گزارش فصلی، اطلاع‌رسانی به مدیران، سرمایه‌گذاران، بانک‌ها و سایر نهادهای مالی و اقتصادی به منظور اطلاع‌رسانی از وضعیت مالی و عملکردی شرکت در طول هر فصل است؛ دلیل اهمیت صورت معاملات فصلی این است که به‌طور کلی مدیران و سرمایه گذاران، تصمیمات کلان خود را با توجه به اطلاعات موجود در صورت معاملات فصلی اتخاذ کنند. با توجه به این تعریف، شرکت‌ها و موسسات باید در هر فصل از مهلت ارسال معاملات فصلی آگاه بوده و به آن توجه کنند؛ در بخش‌های بعدی به‌طور مفصل در مورد مهلت ارسال گزارش معاملات فصلی صحبت خواهیم کرد.

صورت گزارش فصلی چیست؟

در قسمت قبل با تعریف صورت معاملات فصلی آشنا شدید؛ اما صورت گزارش فصلی چیست و چه اهمیتی دارد؟ تهیه گزارش معاملات فصلی، یک راه سریع و آسان جهت ارزیابی و پرداخت مالیات توسط  اشخاص حقوقی و حقیقی است. ذکر این نکته ضروری است که برای دقت بیشتر و همچنین کاهش میزان خطا در محاسبه مالیات، باید از صورت معاملات فصلی استفاده کنید. برای تهیه گزارشات مربوط به معاملات فصلی، مدیران کسب و کارهای مشمول ارائه صورت گزارش فصلی، باید فهرست معاملات خود را در هر فصل با توجه به مهلت ارسال معاملات فصلی در سامانه آنلاین یا آفلاین سایت سازمان امور مالیاتی ثبت کنند.

این صورت معاملات، روشی برای ایجاد شفافیت بیشتر در معاملات و مالیات است؛ با توجه به این تعریف، مودیان مالیاتی موظف هستند هم مالیات معاملات فصلی و هم مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند. این صورت معاملات باید هر ۳ ماه یک‌بار با توجه به دستورالعمل‌های گفته‌شده برای سامانه سازمان امور مالیاتی ارسال شوند. روش تهیه و تنظیم این صورت معاملات نیز طبق استانداردها و مقررات مخصوص انجام می‌گیرد.

تمدید مهلت گزارشات فصلی

 

مهلت ارسال معاملات فصلی

در قانون مالیات ایران، قانون مربوط به گزارشات فصلی به‌صورت دقیق، شفاف و روشن بیان شده است. همچنین تمامی توضیحات و دستورالعمل‌های لازم در موزد مشمولین مالیاتی و معافین از مالیات کاملا دقیق و واضح شرح داده شده و شما می‌توانید از این قانون برای ارسال یا عدم ارسال گزارش صورت فصلی خود استفاده کنید. با توجه به قوانین موجود، مشمولین قانون ارسال صورت معاملات فصلی در صورت عدم ارسال به موقع این گزارشات، با جریمه‌هایی از طرف سازمان مالیاتی روبرو خواهند شد.

جریمه اعلام شده توسط سازمان مالیاتی برای عدم ارسال گزارش فصلی در مهلت تعیین شده و زمان مقرر، در ماده ۱۶۰ قانون مالیات‌های مستقیم به‌طور کامل بیان شده است؛ در نتیجه برای اطلاع از مهلت ارسال معاملات فصلی باید به این ماده استناد کنید. بر اساس این ماده، در صورت عدم ارسال صورت معاملات فصلی، امکان جریمه شدن به میزان ۱٪ از مبلغ معاملات وجود دارد. به‌طور معمول مهلت ارسال معاملات فصلی حداکثر تا ۴۵ روز بعد از تمام شدن آن  فصل در نظر گرفته شده است. برای مثال مهلت صورت معاملات فصلی تابستان، حداکثر تا پایان روز ۱۵ آبان است. مهلت ارسال گزارشات معاملات مربوط به هر فصل در ادامه آورده شده است:

مهلت ارسال معاملات فصلی بهار: ۱۴ مرداد

مهلت ارسال معاملات فصلی تابستان: ۱۵ آبان

مهلت ارسال گزارشات فصلی دوره پاییز: ۱۵ بهمن

مهلت ارسال معاملات فصلی زمستان: ۱۴ اردیبهشت

چه کسانی باید صورت معاملات فصلی را ارسال کنند؟

در این قسمت می‌خواهیم به یک پرسش پرتکرار و مهم پاسخ دهیم: چه کسانی مشمول ارسال صورت معاملات فصلی هستند؟ ارسال گزارشات فصلی، مشمولان مخصوص به خود را دارد. مشمولین قانون ارسال صورت معاملات باید در بازه زمانی معین شده، صورت معاملات را تنظیم کرده  و از طریق سامانه مربوطه ارسال کنند. براساس قانون صورت معاملات فصلی ۱۶۹، ۳ دسته معرفی شده در زیر مشمول تهیه و ارسال صورت معاملات فصلی هستند:

  • اشخاص حقوقی (شرکت‌ها)
  • اشخاص حقیقی (مشاغل) گروه اول
  • صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده

در صورتی که شخصی مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نباشد، در نتیجه لازم نیست معاملات فصلی خود را ارسال کند. همچنین منظور از مشاغل گروه اول، اشخاصی هستند که شامل یکی از موارد زیر شوند:

  • صادرکنندگان و وارد کنندگان کالا و خدمات (دارندگان کارت بازرگانی)
  • صاحبان بیمارستان‌ها، زایشگاه‌ها، کلینیک‌های تخصصی
  • صاحبان کارخانه‌ها، واحدهای تولیدی و معادن
  • صرافی‌ها
  • صاحبان هتل (3 ستاره و بالاتر)
  • صاحبان فروشگاه‌های زنجیره‌ای

اشخاص گفته شده باید با در دست داشتن مدارک لازم همچون اطلاعات شرکا و صاحبان سهام، اطلاعات هویتی و مکانی خود، مدارک مربوط به تعیین میزان درآمد مالیاتی و معافیت‌ها، مجوزهای مربوط به فعالیت اقتصادی، موجودی مواد و کالا در اول و پایان دوره، صورت‌حساب سود و زیان، ترازنامه و اطلاعات حساب‌های بانکی تجاری خود، اظهارنامه مالیاتی را تکمیل و ارسال کنند.

معافیت‌های صورت معاملات فصلی

با توجه به ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم (ق.م.م)، معافیت‌هایی برای ارسال گزارشات فصلی وجود دارد که به شرح زیر هستند:

  • فروش کالا و خدمات به مصرف کننده نهایی
  • معامله با مشمولین ماده ۸۱ صورت معاملات فصلی (شامل شاغلین حوزه‌های کشاورزی، دامداری، دام‌پروری، پرورش ماهی و زنبور عسل)
  • معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ تا ۵% حد نصاب معاملات کوچک
  • حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان‌های پرداختی
  • خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند (مانند ارگان‌ها و نهاد‌های دولتی)
  • خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
  • خرید و فروش سهام‌الشکره، حق تقدم سهام یا سهام‌الشرکه
  • کمک‌ها، جوایز و هدیه‌های بلاعوض
  • سود و کارمزد جریمه‌های بانک‌ها، صندوق تعاون، صندوق‌های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسه‌های اعتباری غیربانکی مجاز و صندوق‌های قرض‌الحسنه
  • حق عضویت اعضا مجامع حرفه‌ای، احزاب و انجمن‌ها و تشکل‌های غیردولتی
  • جرائم و خسارات، انواع عوارض و مالیات (به جز مالیات بر ارزش افزوده)، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و…

زمان ارسال گزارش معاملات فصلی

با زانا مهلت ارسال معاملات فصلی را به خاطر بسپارید

همان‌طور که در نوشته بالا گفته شد، مهلت ارسال معاملات فصلی با توجه به قانون و دستورالعمل سازمان مالیاتی، حداکثر ۴۵ روز بعد از پایان فصل است. فهرست گزارشات فصلی در واقع گزارش درآمد و هزینه‌های یک واحد اقتصادی محسوب می‌شوند و ارسال به موقع این گزارش‌ها برای سازمان مالیاتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ به‌طوری‌که مشمولین درصورت عدم ارسال معاملات در مهلت تعیین شده، با جرایم مالیاتی سنگینی روبرو خواهند شد. برای تهیه و تنظیم صورت معاملات فصلی خود از خدمات مالی موسسه زانا استفاده کنید. کارشناسان و مشاوران متخصص ما همواره آماده هستند تا علاوه‌ بر مشاوره کامل و دقیق، تمامی خدمات مالی و حسابداری مانند تهیه و ارسال گزارشات معاملات فصلی، ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی، رد کردن لیست بیمه و سایر کارهای مالی و حسابداری را برای شما با کیفیت کامل و در مدت زمان مشخص به انجام برسانند. همین حالا با مشاورین ما تماس بگیرید. امیدواریم از این مطلب کاربردی بهره لازم را برده باشید. نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط