جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سامانه جامع تجارت ایران چیست؟

زمان مطالعه این مقاله: 8 دقیقه

سامانه جامع تجارت

فهرست مطالب

احتمالا نام سامانه جامع تجارت را اخیرا شما نیز زیاد شنیده‌اید؛ درست است؟ این سامانه با آدرس (www.ntsw.ir) که مخصوص ثبت سفارش کالا است، در سال‌های اخیر نقشی ویژه و تاثیری زیاد در آسان‌تر کردن تجارت جهانی داشته است. همه ما می‌دانیم که برای کسب موفقیت در عرصه تجارت بین‌المللی این روزها سرعت انجام کارها و الکترونیکی شدن فرایندها بسیار موثر است. سامانه جامع تجارت ایران نیز به همین منظور ایجاده شده‌است و تاثیر زیادی بر روند تسهیل تجارت داشته است. در این نوشته از وبلاگ تخصصی زانا می‌خواهیم در مورد سامانه جامع و نقش آن در آسان شدن فرایندهای تجاری صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

سامانه جامع تجارت ایران

 دلایل ایجاد سامانه جامع تجارت ایران

آنچه منجر به احساس نیاز در زمینه طراحی و ایجاد یک سامانه تجاری یکپارچه گردید، در حقیقت انجام تشریفات گمرکی و سرعت انجام مکاتبات و مبادله اسناد بود که نقش ویژه‌ای در توسعه تجارت در عرصه بین‌المللی ایفا می‌کند. توسعه تجارت بین‌المللی همان‌طور که می‌دانید در نهایت به توسعه اقتصادی کشور منجر می‌شود. با توجه به قوانین صادرات و واردات، انجام این امور دارای پیچیدگی‌های خاص اداری است و برای طی شدن یک فرایند و انجام کامل امور باید اسناد و اطلاعات زیادی بین نهادهای مختلف رد و بدل شود.

به‌طور کلی می‌توان این‌گونه گفت که با توجه به بالا رفتن سرعت در دنیای امروزی، روند اداری سابق ناکارآمد بود و موجب کند شدن تجارت به‌خصوص در عرصه بین‌المللی شده بود. به همین دلیل سامانه جامع تجارت (سامانه جامع تجارت الکترونیک) ایجاد شد تا افراد بتوانند از طریق آنلاین به تجارت بپردازند.

سامانه جامع تجارت چیست؟

اما تعریف سامانه جامع تجارت چیست؟ این سایت در واقع سامانه‌ای جهت یکپارچه‌سازی و نظارت دقیق بر فرایندهای تجاری است که از تاریخ ۵ مرداد ۱۳۹۵ شروع به‌کار کرده‌است. هدف از طراحی و ساخت سامانه جامع تجارت، ایجاد یک پلتفرم واحد برای صاحبان کسب‌و‌کار و بازرگانان در حوزه تجارت خارجی و همچنین فعالان اقتصادی مشغول به‌کار در حوزه تجارت داخلی است. مرکز توسعه تجارت الکترونیکی که یکی از سازمان‌های وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت است، مدیریت و نظارت بر سامانه جامع تجارت را برعهده دارد.

جالب است بدانید از زمان ایجاد این سامانه تا کنون با کاهش قاچاق و همچنین انجام فرایندهای تجاری طبق اصول و قوانین روبرو بوده‌ایم. سامانه جامع تجارت به‌طور کلی به دو زیرسامانه با نام‌های زیرسامانه حوزه تجارت داخلی و زیرسامانه حوزه تجارت فرا مرزی و همچنین سه سامانه جانبی به نام‌های سامانه جانبی رهگیری، سامانه جانبی شناسه کالا و همچنین سامانه جانبی جامع انبارها تقسیم می‌شود که در زیر می‌توانید تعریف دقیق هرکدام از این زیرسامانه‌ها و سامانه‌های جانبی را ببینید:

  • زیرسامانه حوزه تجارت داخلی: مدیریت تمامی امور مرتبط با انتقال مالکلیت، مکان و نگهداری در حوزه کالاهای هدف
  • زیرسامانه حوزه تجارت فرا مرزی: مشاهده و پیگیری و پیشگیری از ورود تکراری اطلاعات مربوط به تمامی فعالیت‌های مرتبط با امور بانکی و بیمه‌ای، اخذ مجوزها، حمل‌ونقل و همچنین امور گمرکی
  • سامانه جانبی رهگیری: مدیریت شناسه‌های رهگیری و پاسخ به استعلام‌ها
  • سامانه جانبی شناسه کالا: ثبت اطلاعات مربوط به شناسه کالا و شناسنامه
  • سامانه جانبی جامع انبارها: نظارت بر ورود و خروج کالا از مراکز نگهداری در حوزه کالاهای هدف

سامانه جامع تجارت چیست

بخش‌بندی سامانه جامع تجارت ایران

سامانه جامع تجارت ایران به چندین بخش مختلف تقسیم شده‌است که در راستای هم به تسهیل امور تجاری می‌پردازند. این تقسیم‌بندی به شکل زیر انجام شده‌است و مجموعه تمامی این سامانه‌ها در قالب سامانه جامع تجارت ایران به‌صورت هماهنگ و یکپارچه مشغول خدمت‌رسانی آنلاین به افراد و کسب‌و‌کارها هستند:

  • سامانه جامع تجارت
  • سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا
  • سامانه جامع حمل‌ونقل
  • سامانه جامع امور گمرکی
  • سامانه شناسه کالا
  • سامانه سنجش اعتبار و رتبه‌بندی اعتباری
  • پرتال ارزی یا نظام یکپارچه معاملات ارزی نیما

این سامانه‌های مجزا اما هم‌راستا و یکپارچه توانسته‌اند سرعت مکاتبات، نقل و انتقال اطلاعات، مدارک و اسناد را به میزان زیادی بالا ببرند و تشریفات قدیمی و مسئله‌ساز را به میزان زیادی رفع کرده‌اند. به همین دلیل سامانه جامع تجارت را می‌توان موجب کاهش قابل توجه زمان مورد نیاز برای انجام فرایندهای تجاری و صرفه‌جویی در وقت دانست که تاثیری چشم‌گیر در تجارت بین‌المللی داشته است.

وظایف و مزیت‌های سامانه جامع تجارت

با توجه به آنچه در اساسنامه مرکز توسعه تجارت الکترونیک بیان شده‌است، ۲ وظیفه اصلی زیر مهم‌ترین وظایف سامانه جامع تجارت هستند:

  • آسان‌تر کردن تجارت با استفاده از مدل‌های استاندارد تجارت الکترونیک در سطح داخلی و بین‌المللی و همچنین با به‌کارگیری امکانات و ابزارهای لازم
  • ساخت یک واحد تجاری جامع و یکپارچه به‌منظور انجام تعاملات داخلی و بین‌المللی در تجارت الکترونیک

وقتی صحبت از تسهیل فرایندهای تجاری توسط سامانه جامع تجارت می‌شود، با این سوال مواجه می‌شویم که این سامانه چگونه این تسهیلات را در زمینه تجارت ملی و بین‌المللی فراهم می‌کند؟ تسهیل امور توسط سامانه جامع در سه مرحله انجام می‌شود. اولین مرحله حذف حضور فیزیکی و از بین بردن تکرار در ارائه اطلاعات است. مرحله دوم مربوط به حذف روندهای غیرکاربردی و بیهوده و همچنین حذف اسناد اضافی و غیرضروری است. مرحله سوم نیز بر این موضوع تاکید دارد که سامانه جامع تجارت در نهایت موجب دسترسی به سامانه‌های بین‌المللی می‌شود.

آموزش سامانه جامع تجارت

نتیجه‌گیری

در نوشته بالا به‌طور کامل با سامانه جامع تجارت و تاثیر آن بر تسهیل فرایندهای تجاری در سطح ملی و بین‌المللی آشنا شدید. همان‌طور که مشاهده کردید از زمان ایجاد این سامانه در سال ۱۳۹۵ سرعت انجام فرایندهای تجاری بالا رفته و میزان قاچاق کالا نیز کاهش قابل‌توجهی داشته است. امیدواریم از این مطلب کاربردی وبلاگ زانا نهایت بهره را برده باشید. منتظر شنیدن نظرات و پیشنهادات شما در بخش دیدگاه‌های این نوشته هستیم. کارشناسان متخصص و مجرب زانا همواره آماده‌اند تا به تمامی سوالات و چالش‌های شما در زمینه امور مالی و مالیاتی پاسخ داده و شما را راهنمایی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط