جرایم مالیات بر ارزش افزوده لیستی از جرایمی هستند که در فصل هشتم و نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده بهطور مفصل به آنها پرداخته شده است. جدول جریمه های مالیات بر ارزش افزوده و تخلفات مالیات بر ارزش افزوده به فعالیتهایی که انجام آنها باعث روبرو شدن مشمولین با جریمههای مالیاتی میشود، دلالت دارد. در این مقاله از وبلاگ گروه مالی و حسابداری زانا میخواهیم در مورد مهمترین و اصلیترین جرایم مالیات بر ارزش افزوده و همچنین جریمههای قانونی آنها به بحث و بررسی بپردازیم. آشنایی با این جرایم باعث میشود که دقت بیشتری در انجام وظایف و باید و نبایدهای مالیاتی خود داشته باشید و احتمال روبرو شدن شما با جریمه های مالیاتی بسیار کاهش پیدا کند. با ما همراه باشید.
مهم ترین جرایم مالیات بر ارزش افزوده
در این بخش قصد داریم شما را با تخلفات مهم مالیات بر ارزش افزوده به همراه جریمههای در نظر گرفته شده برای هرکدام از آنها آشنا کنیم. ضمنا برای ارائه توضیحات بیشتر و شفافیت بالاتر، مادههای قانونی مرتبط با هر کدام از این تخلفات را نیز بررسی میکنیم. مهمترین تخلفات بیان شده در قوانین مالیاتی به شرح زیر هستند:
۱. امتناع از عضویت در سامانه مؤدیان
تخلف: امتناع از عضویت در سامانه مودیان
ماده قانونی: بند الف ماده 36
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: ده میلیون (۱۰۰۰۰۰۰۰) ریال یا مبلغ دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده تا موعد مقرر در ماده (۴) این قانون است (هر کدام که مبلغ بیشتری داشته باشد). البته دقت داشته باشید که این جریمه با جریمهای که با توجه به بند «ب» ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، مودی مالیاتی به دلیل عدم ثبت نام در سامانه مودیان باید بپردازد، متفاوت است و شخص متخلف باید هر دو جریمه را پرداخت کند.
۲. کتمان معامله یا بیش اظهاری مالیات و عوارض خرید
تخلف: کتمان معامله یا بیش اظهاری مالیات و عوارض خرید یا کم اظهاری مالیات و عوارض فروش، ثبت معامله خود به نام غیر یا ثبت معامله غیر به نام خود، استناد به اسناد صوری و هر عمل دیگری که به کم اظهاری مالیات با استرداد غیرواقعی منجر شود.
ماده قانونی: بند ب ماده ۳۶
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه این تخلف برابر با مبلغ دو برابر مالیات و عوارض پرداخت نشده تا موعد مقرر در ماده (۴) این قانون است و البته در صورت تکرار تخلف پیش از دو سال، متخلف با جریمهای معادل با سه برابر مالیات پرداخت نشده روبرو میشود.
۳. دریافت مالیات و عوارض توسط اشخاص غیرمجاز
تخلف: دریافت مالیات و عوارض توسط اشخاص غیر مجاز
ماده قانونی: بند ج ماده ۳۶
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مربوط به این نوع تخلف توسط مودیان مالیاتی به میزان دو برابر مالیات و عوارض دریافتی است.
۴. تاخیر در پرداخت مالیات ها
تخلف: تاخیر در پرداخت مالیاتها و عوارض موضوع این قانون در مواعد مقرر با رعایت مفاد ماده (۱۹۱) قانون مالیاتهای مستقیم یکی دیگر از تخلفات ارزش افزوده به حساب میآید.
ماده قانونی: ماده ۳۷
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مربوط به این تخلف به میزان ٪۲ در ماه نسبت به مالیات و عوارض پرداخت نشده و مدت تأخیر از زمان انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات و عوارض هر یک که مقدم باشد، خواهد بود.
۵. دریافت مالیات و عوارض از کالاها و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده
تخلف: دریافت مالیات و عوارض از کالاها و خدماتی که معاف هستند و طبق قانون نباید برای آنها مالیات یا عوارضی دریافت شود.
ماده قانونی: تبصره ۲ بند الف ماده ۹
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مرتبط با این تخلف به میزان ۲ برابر مالیات و عوارض دریافتی (غیر قابل بخشودگی) است.
۶. عدم عضویت و ثبت معاملات در سامانه توسط عرضهکنندگان کالاها و خدمات معاف
تخلف: عدم عضویت و ثبت معاملات در سامانه توسط عرضهکنندگان کالاها و خدمات معاف و همچنین فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی که حجم معاملات سالانه آنها از مبلغی که به پیشنهاد سازمان به تأیید هیئت وزیران میرسد، بیشتر باشد.
ماده قانونی: ماده ۱۲
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه این تخلف به میزان ۹ درصد ارزش معاملات ثبت نشده در سامانه به همراه جریمه موضوع بند (ب) ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان است.
۷. تخلف عرضهکنندگان کالا و خدمات طلا، جواهر و پلاتین در زمینه عدم ثبت معاملات
تخلف: این مورد از جرایم مالیات بر ارزش افزوده در خصوص عرضهکنندگان کالا و خدمات طلا، جواهر و پلاتین در نظر گرفته شده است و بر این موضوع تاکید دارد که در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانه مذکور، این افراد متخلف شناخته شده و با جرایم مالیاتی روبرو میشوند.
ماده قانونی: جزء ۳ بند ب ماده ۲۶
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مشخص شده برای این تخلف به میزان ۹ درصد ارزش اصل طلا جواهر و پلاتین به همراه جریمه بند (ب) ماده ۳۶ (غیر قابل بخشودگی) است.
۸. عدم پرداخت مالیات و عوارض شمارهگذاری توسط اشخاص حقوقی واردکننده
تخلف: عدم پرداخت مالیات و عوارض شمارهگذاری توسط اشخاص حقوقی واردکننده و تولیدکنندگان انواع وسائط نقلیه حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به عنوان تخلف در نظر گرفته میشود.
ماده قانونی: تبصره ۵ ماده ۲۸
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مربوط به این نوع تخلف به میزان ٪۱۰ مالیات و عوارض و در صورت تأخیر در پرداخت مشمول جریمه طبق ماده ۳۷ (غیر قابل بخشودگی) است.
۹. عدم تسلیم اظهارنامه مربوط به عوارض سبز
تخلف: عدم تسلیم اظهارنامه مربوط به عوارض سبز توسط واحدهای تولیدی صنعتی معدنی و خدماتی آلاینده حداکثر تا پایان ماه پس از انقضای دوره تخلف محسوب میشود و با جرایمی برای فرد متخلف همراه است.
ماده قانونی: تبصره ۱۱ ماده 27
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه تعیین شده برای این تخلف به میزان ۱۰درصد عوارض آلایندگی و در صورت تاخیر در پرداخت مشمول جریمه طبق ماده ۳۷ (غیر قابل بخشودگی) است.
۱۰. عدم پرداخت عوارض وسائط نقلیه
تخلف: عدم پرداخت عوارض سالانه و عوارض سالانه آلایندگی وسائط نقلیه تا پایان همان سال جرم محسوب میشود.
ماده قانونی: تبصره ۷ ماده ۲۹
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه مربوط به این جرم به میزان ۱۰ درصد عوارض سالانه است و در صورت تاخیر بیشتر از یک ماه علاوه بر آن مشمول جریمه طبق ماده ۳۷ (غیر قابل بخشودگی) نیز خواهد بود.
۱۱. ثبت سند انتقال بدون پرداخت مالیات
تخلف: ثبت سند انتقال بدون پرداخت مالیات نقلوانتقال وسایل نقلیه توسط دفاتر اسناد رسمی و یا تعویض پلاک تخلف محسوب شده و مشمول جرایم مالیات بر ارزش افزوده است.
ماده قانونی: تبصره ۱ ماده ۳۰
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه تعیین شده برای این نوع تخلف به میزان ۲ برابر مالیات پرداخت نشده است.
۱۲. عدم پرداخت عوارض برونشهری
تخلف: عدم پرداخت عوارض برونشهری مسافر حداکثر تا پانزدهم ماه بعد تخلف به حساب میآید.
ماده قانونی: ماده ۳۲
جریمه در نظر گرفته شده برای این تخلف: جریمه معین شده برای این تخلف مالیاتی به میزان ۲ درصد به ازای هر ماه تاخیر است.
با زانا به قوانین مالیاتی مسلط باشید
در نوشته بالا با تخلفات مالیات بر ارزش افزوده و همچنین جرایم مالیات بر ارزش افزوده با توجه به هر تخلف آشنا شدید. تخلفات ارزش افزوده و جرایمی که به آنها تعلق میگیرند، موضوعات مهمی در بحث مالیات هستند که باید به آنها توجه ویژه داشته باشید؛ زیرا در صورت عدم پرداخت بهموقع مالیات، شما ممکن است با جرایم مالیاتی سنگینی روبرو شوید و در کسب و کارتان اختلال ایجاد شود. برای اینکه با مشکلاتی نظیر عدم شناخت قوانین مالیاتی و انجام تخلف غیرعمد و در نتیجه روبرو شدن با جرایم مالیاتی روبرو نشوید، پیشنهاد ما به شما همراهی مشاورین مالیاتی معتمد و با تجربه در کسب و کار شما است. مشاورین و کارشناسان زبده و متخصص زانا آماده هستند تا شما را در زمینه کلیه قوانین و تخلفات مالیاتی راهنمایی کرده و در صورت بروز هر گونه مشکل آن را برای شما در کوتاهترین زمان ممکن حل کنند. همین حالا برای مشاوره با کارشناسان زانا تماس بگیرید. امیدواریم از این مطلب کاربردی بهره لازم را برده باشید. نظرات و سوالات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.