جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نحوه ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی؛ راهنمای کامل

زمان مطالعه این مقاله: 8 دقیقه

اظهارنامه اشخاص حقیقی

فهرست مطالب

اظهارنامه اشخاص حقیقی یکی از انواع اظهارنامه‌های مالیاتی است که باید توسط افراد حقیقی به سازمان امور مالیاتی تحویل داده شود. همان‌طور که می‌دانید افراد حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات به دولت هستند و تحت عنوان مودیان مالیاتی شناخته می‌شوند هر ساله موظف به تکمیل اظهارنامه مالیاتی حقیقی یا حقوقی هستند. در این مقاله از وبلاگ تخصصی گروه مالی زانا می‌خواهیم درباره اظهارنامه مالیاتی حقیقی صحبت کنیم و تمامی نکات مربوط به آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

اظهارنامه اشخاص حقیقی

اظهارنامه اشخاص حقیقی چیست؟

اظهارنامه اشخاص حقیقی سندی است که باید توسط افراد حقیقی مشمول پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی تحویل داده شود تا کارشناسان این سازمان طبق آن مالیات بر درآمد افراد را حساب کرده و میزان مالیات نهایی که باید توسط این اشخاص به دولت پرداخت شود را تعیین کنند. مبلغ نهایی مالیات توسط ممیزین مالیاتی تعیین می‌شود و بعد از مشخص شدن مبلغ مالیات، مودیان مالیاتی موظف به پرداخت آن در مهلت تعیین شده هستند. لازم به ذکر است که تا پیش از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی باید برای تحویل اظهارنامه مالیاتی خود به‌صورت حضوری به مراکز مالیاتی مراجعه می‌کردند، بنابراین پروسه‌ای زمان‌بر و وقت‌گیر بود. اما با الکترونیکی شدن تکمیل و ارسال فرم اظهارنامه اشخاص حقیقیی و حقوقی، سرعت ارسال اظهارنامه‌های مالیاتی بسیار بالا رفته و دیگر نیازی به حضور افراد در مراکز مالیاتی نیست.

نحوه ثبت نام اظهارنامه اشخاص حقیقی

یکی از پرسش‌های اصلی اشخاص حقیقی مشمول پرداخت مالیات، مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی حقیقی و نحوه تکمیل فرم‌های مربوط به آن است. برای ثبت نام اظهارنامه باید وارد سامانه امور مالیاتی شوید. بعد از ورود به سایت باید گزینه ثبت‌نام الکترونیکی را کلیک کرده و به صفحه اظهارنامه اشخاص حقیقی وارد شوید. در این صفحه راهنمای کامل و گام‌به‌گامی برای نحوه ثبت نام مشاهده می‌کنید که با کمک آن به‌راحتی می‌توانید ثبت نام اظهارنامه اشخاص حقیقی خود را تکمیل کنید.

مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی

مهلت ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی

پرسش مهم دیگری که در مورد ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی مطرح است، مهلت تکمیل و فرستادن این اظهارنامه‌های مالیاتی است. برای ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی هر سال تا ۳۱ خرداد فرصت دارید و باید نهایت تا آخر خرداد (در برخی از سال‌ها ممکن است مهلت ارسال اظهارنامه‌ها تا آخر تیرماه تمدید شود ) از طریق سامانه انجام عملیات الکترونیکی سازمان امورمالیاتی، فرم های اظهارنامه خود را تکمیل و ارسال کنید. از زمان الکترونیکی شدن ارسال فرم‌های اظهارنامه مالیاتی، سرعت ثبت اطلاعات و ارسال اظهارنامه بسیار بالا رفته و باعث تسهیل روند کار شده‌است. نکته‌ای که نباید فراموش کنید این است که باید در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را به دقت تنظیم، تایید و ارسال کنید، زیرا دیرکرد در ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی یا عدم صحت اطلاعات این اظهارنامه‌ها منجر به جریمه‌های مالیاتی برای شما می‌شود.

 نحوه ویرایش اظهارنامه اشخاص حقیقی و اصلاح آن

یکی دیگر از چالش‌های حسابداری مالیاتی و  افراد موظف به ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی، امکان ویرایش اطلاعات است. بسیاری از مودیان مالیاتی بعد از تایید نهایی فرم‌های اظهارنامه مالیاتی متوجه می‌شوند که باید برخی از اطلاعات وارد شده را اصلاح و بازبینی کنند. طبق ماده ۲۰۰ و ماده ۲۶ سازمان امور مالیاتی این امکان فراهم شده است که شما بتوانید تا حدودا یک ماه (کمتر از یک ماه) بعد از ارسال اظهارنامه مالیاتی، اطلاعات آن را ویرایش و تصحیح کنید. برای اینکه در تکمیل اظهارنامه‌های اشخاص حقیقی خود با اشکال مواجه نشوید بهتر است حتما با کارشناسان متبحر در مورد نحوه تکمیل اطلاعات این فرم‌ها مشورت و بعد اقدام به تایید نهایی و ارسال اظهارنامه کنید.

نحوه ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی

طبق ماده ۱۰۰ سازمان امور مالیاتی، افراد مشمول باید اظهارنامه اشخاص حقیقی خود را به‌صورت سالانه تنظیم و تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. سازمان امور مالیاتی، امکان پرداخت اقساطی مبلغ مالیات را در برخی شرایط برای مودیان مالیاتی فراهم کرده‌است. شرایط پرداخت اقساطی مالیات توسط مشمولین به این صورت است که باید میزان مالیات تعیین‌شده را در حداکثر ۶ قسط واریز کنند و مبلغ پیش پرداخت نیز نباید کمتر از ۴۰ درصد مبلغ کل مالیات باشد.

چه کسانی موظف به تکمیل اظهارنامه اشخاص حقیقی هستند؟

یکی از پرسش‌های متداول در مورد اظهارنامه اشخاص حقیقی این است که دقیقا چه گروه‌هایی از افراد مشمول ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند؟ در ادامه به‌طور کلی آن دسته از افرادی که موظف به تکمیل فرم‌های اظهارنامه هستند را معرفی می‌کنیم.

  • تمامی اشخاص حقیقی که به کسب درآمد در ایران مشغول هستند.
  • تمامی افرادی که مشمول قانون معاف از مالیات نیستند.
  • تمامی اتباع غیرایرانی که در کشور ایران مشغول کسب درآمد هستند.
  • تمام افرادی که باوجود اقامت در خارج از کشور، درآمد آنها از طریق فعالیت‌های اقتصادی درون کشور حاصل می‌شود.

اظهارنامه مالیاتی حقیقی

مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه اشخاص حقیقی

قبل از اینکه اقدام به تکمیل فرم‌های اظهارنامه اشخاص حقیقی کنید، ابتدا مدارک مورد نیاز را فراهم آورید تا فرایند ثبت فرم‌ها با سهولت و سرعت بیشتری انجام شود. در ادامه لیست مدارکی که برای تکمیل فرم‌های اظهارنامه مالیاتی به آنها نیاز دارید، شرح داده شده‌اند.

  • اساسنامه و شرکت نامه و تغییرات مهم مربوط به موضوع فعالیت
  • اجاره نامه یا گواهی سند محل قانونی کسب درآمد
  • گواهی مربوط به ترازنامه اشخاص حقیقی
  • صورت سود و زیان اشخاص مکلف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی حقیقی
  • رونوشت و کپی شناسنامه اعضای اصلی هیات مدیره
  • مبلغ درآمد و فروش داخلی و خارجی
  • صورت بهای تمام شده کالاها
  • مانده سود و زیان قبل و بعد از گردش حساب

مراحل ارسال اظهارنامه مالیاتی

به‌طور کلی تمام مودیان مالیاتی برای ارسال اظهارنامه‌های مالیاتی خود اعم از اظهارنامه اشخاص حقیقی و اظهارنامه اشخاص حقوقی باید مراحل زیر را طی کنند:

  • پیش ثبت نام کد اقتصادی و دریافت کد اصلی رهگیری مالیاتی
  • ثبت نام شماره اقتصادی و تایید اطلاعات ثبت نام
  • دریافت و تکمیل اظهارنامه اصلی الکترونیکی
  • دریافت و پرداخت نهایی قبوض مالیاتی به صورت الکترونیکی

اظهارنامه اشخاص حقیقی چیست

ثبت و تنظیم اظهارنامه مالیاتی با زانا

در نوشته بالا به‌طور کامل با اظهارنامه اشخاص حقیقی و نحوه تکمیل و ارسال فرم‌های اظهارنامه مالیاتی حقیقی آشنا شدید. همان‌طور که مشاهده کردید تمامی مودیان مالیاتی موظف هستند تا در مهلت مقرر اظهارنامه‌های خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند و هرگونه دیرکرد یا عدم همخوانی در فرم‌ها موجب جریمه‌های مالیاتی و موانعی برای افراد می‌شود. کارشناسان متخصص و باتجربه گروه مالی و حسابداری زانا آماده هستند تا شما را در تمامی مراحل تنظیم و ارسال اظهارنامه یاری کنند. برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما همین حالا از طریق فرم مشاوره اقدام کنید. امیدواریم از این مطلب بهره برده باشید. نظرات و سوالات خود را از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط