جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سامانه معاملات فصلی چیست؟

زمان مطالعه این مقاله: 12 دقیقه

معاملات فصلی

فهرست مطالب

آیا می‌دانید برای ثبت صورت معاملات فصلی خود باید از چه طریقی اقدام کنید؟ احتمالا می‌دانید که براساس ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم، کلیه مودیان مالیاتی باید معاملات فصلی خود را تا حداکثر ۴۵ روز بعد از پایان هر فصل در سیستم ثبت کنند. برای ثبت این معاملات شما باید از طریق سامانه معاملات فصلی اقدام کنید که با نام سامانه معاملات ۱۶۹ نیز شناخته می‌شود و از زیرمجموعه‌های سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی کشور (tax.gov.ir) است. این سامانه به مودیان مالیاتی اجازه می‌دهد که به‌راحتی صورت معاملات هر فصل خود را از روش الکترونیکی ارسال کنند. در این نوشته از وبلاگ تخصصی زانا می‌خواهیم در مورد این سامانه صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

سامانه معاملات فصلی

صورت معاملات فصلی چیست؟

در ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم، تعریف واضح و روشنی برای صورت معاملات فصلی ارائه شده که در قالب سه بخش اساسی این موضوع را توضیح داده‌است:

  • با توجه به ماده ۱۶۹، تمامی سازمان‌ها و موسسات خصوصی و دولتی موظف به ارائه صورت معاملات فصلی هستند.
  • تمامی مشمولین باید صورت معاملات خود را تا حداکثر ۳۰ روز (یک ماه) بعد از انجام معاملات با استفاده از سامانه گزارش فصلی برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند. چنان‌چه هر شخص حقیقی یا حقوقی مشمول ارسال معاملات فصلی از فرستادن اطلاعات مربوط به معاملات خود سرباز بزند یا این گزارشات را با تاخیر برای اداره مالیات ارسال کند، جریمه می‌شود.
  • در مورد معاملاتی که مبلغ آنها کمتر از ۱۰ درصد حد نصاب است و به‌عنوان معاملات خرد (کوچک) شناخته می‌شوند، ارسال ماهانه نیاز نیست و شما می‌توانید صورت معاملات مربوط به این‌گونه موارد را هر سه ماه یک‌بار برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که تمامی سازمان‌ها و موسسات برای اینکه بتوانند وارد سامانه معاملات فصلی شوند، باید دارای کارت اقتصادی باشند و کد اقتصادی آنها نیز ثبت شده باشد. سازمان امور مالیاتی مستنداتی را که توسط مودیان بدون کد اقتصادی ارسال شده باشد را قبول نمی‌کند.

سامانه ارسال صورت معاملات فصلی

همان‌طور که گفته شد برای ارسال صورت معاملات فصلی باید از طریق سامانه مربوط به معاملات فصلی اقدام کنید. اما این سامانه چیست و نحوه کار با آن چگونه است؟ در این بخش می‌خواهیم شما را بیشتر با سامانه معاملات فصلی آشنا کنیم. این سامانه در واقع باتوجه به ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم (ق.م.م) و برای ارائه خدمات الکترونیکی به مودیان مالیاتی ساخته شده‌است. کاربران می‌توانند اطلاعات مربوط به معاملات فصلی مانند اطلاعات قراردادها، گزارشات خرید و فروش، بیمه، اجاره، صادرات و واردات و … را در این سامانه ثبت و به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

در واقع این سامانه به‌منظور تسهیل امور مالیاتی و بالا بردن دقت در مدیریت اطلاعات مالیاتی ایجاد شده و باعث بهبود دسترسی به اطلاعات مالیاتی شده‌است. مودیان می‌توانند از طریق این سامانه گزارش‌های خود را به‌صورت الکترونیکی ثبت و دریافت کنند. این سامانه دارای چندین بخش است که در زیر مهم‌ترین گزینه‌های سامانه مربوط به ثبت گزارش معاملات فصلی را معرفی می‌کنیم:

  • گزارش خرید: ثبت کردن اطلاعات مربوط به خرید
  • گزارش فروش: ثبت کردن اطلاعات مربوط به فروش
  • گزارش اجاره: ثبت کردن اطلاعات مربوط به اجاره‌های پرداخت‌شده
  • مشاهده گزارشات و اطلاعات ارسال شده برای مودی: در این بخش شما می‌توانید اطلاعات ارسال شده برای خودتان توسط طرف مقابل معاملاتتان را مشاهده کنید.
  • مشاهده سوابق: مشاهده سوابق مربوط به اطلاعات معاملات فصلی و مشاهده خلاصه گزارش‌ها
  • مشاهده/ ویرایش: مشاهده و امکان ویرایش اطلاعات ثبت‌شده قبلی

همان‌طور که مشاهده می‌کنید این سامانه موجب سرعت بخشیدن و همچنین مدیریت هرچه بهتر ثبت و ارسال معاملات فصلی شده‌است. ورود و ثبت کردن گزارش‌ها در این سامانه بسیار راحت است و هر فردی می‌تواند با دنبال کردن دستورالعمل‌های گام‌به‌گام به‌راحتی تمامی اطلاعات مربوط به معاملات فصلی خود را بدون نیاز به مراجعه حضوری و در وقت تعیین‌شده وارد کند.

ارسال گزارشات فصلی

نحوه ورود و استفاده از سامانه معاملات فصلی

همان‌طور که گفته شد، برای ثبت و ارسال معاملات فصلی باید وارد سامانه مربوطه شوید. در ادامه نحوه ورود و استفاده از سامانه معاملات فصلی به‌صورت مرحله‌به‌مرحله شرح داده شده‌است:

۱.اولین موردی که باید قبل از ورود به سامانه در نظر داشته باشید، همان‌طور که در بخش‌های قبل نیز اشاره شد، دارا بودن کد اقتصادی است. چراکه بدون ارائه این کد شما نمی‌توانید مستندات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهید.

۲. آدرس سامانه معاملات فصلی، tax.gov.ir است که شما می‌توانید با تایپ آن در قسمت آدرس مرورگر خود به این سایت وارد شوید. راه دیگر برای ورود به سامانه ثبت معاملات، جستجوی عبارت «سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی» با استفاده از جستجوگر است.

۳.بعد از وارد شدن به صفحه اصلی سایت معاملات فصلی باید روی گزینه «صورت معاملات فصلی الکترونیک» کلیک کنید.

۴. در صفحه باز شده راهنمایی‌های مورد نیاز و نکات آموزشی را مشاهده می‌کنید. در همین صفحه با کلیک روی گزینه «سامانه صورت معاملات» و وارد کردن نام کاربردی و کلمه عبور می‌توانید وارد صفحه ثبت معاملات فصلی شوید.

۵. بعد از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، شما به صفحه ارسال الکترونیکی معاملات فصلی وارد می‌شوید. در این مرحله می‌توانید به‌آسانی معاملات خود را ثبت و ارسال کنید. دقت داشته باشید که سازمان مالیات مدیریت این سامانه را بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم انجام می‌دهد و برآن نظارت دارد.

ثبت معاملات فصلی

برای ارسال معاملات فصلی ۱۴۰۳ چقدر مهلت داریم؟

همان‌طور که گفته شد برای ارسال معاملات فصلی مربوط به هر فصل، حداکثر تا ۴۵ روز بعد از اتمام آن فصل مهلت دارید. با توجه به این قانون شما باید در سال ۱۴۰۳، صورت معاملات فصلی مربوط به هر فصل خود را حداکثر در تاریخ‌های زیر از طریق سامانه مربوطه برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنید:

  • مهلت ارسال معاملات فصلی بهار ۱۴۰۳: حداکثر تا پایان روز ۱۵ مرداد ۱۴۰۳
  • مهلت ارسال معاملات فصلی تابستان ۱۴۰۳: حداکثر تا پایان روز ۱۵ آبان ۱۴۰۳
  • مهلت ارسال معاملات فصلی پاییز ۱۴۰۳: حداکثر تا پایان روز ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
  • مهلت ارسال معملات فصلی زمستان ۱۴۰۳: حداکثر تا پایان روز ۱۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۴

البته لازم به‌ذکر است که در برخی موارد برای بعضی از صنف‌های خاص یا در صورت بوجود آمدن شرایطی ویژه، ممکن است مهلت نهایی ارسال معاملات فصلی تمدید شود.

ارسال معاملات فصلی ۱۴۰۳

نتیجه‌گیری

در نوشته بالا با معاملات فصلی، سامانه ثبت معاملات فصلی و مهلت ثبت و ارسال گزارش‌های مربوط به معاملات هر فصل به‌طور کامل آشنا شدید. همان‌طور که مشاهده کردید شما برای ارسال گزارشات مربوط به معاملات در هر فصل حداکثر تا ۴۵ روز بعد از اتمام آن فصل مهلت دارید و در صورت تاخیر در ارسال گزارشات با جریمه مواجه می‌شوید. چنانچه سوالی در مورد نحوه استفاده از سامانه معاملات فصلی دارید، آن را با کارشناسان ما در میان بگذارید. امیدواریم از این مطلب کاربردی وبلاگ تخصصی زانا نهایت بهره را برده باشید. منتظر دریافت نظرات و پیشنهادات شما در بخش دیدگاه‌های این نوشته هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط