سامانه اظهارنامه مالیاتی، خدمات گوناگونی همچون پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیکی متقاضیان، ثبت اظهارنامه عملکرد افراد حقیقی و حقوقی، استعلام وضعیت پروندههای مالیاتی و سایر خدمات مشابه را به کاربران خود ارائه میدهد. این سامانه توسط سازمان امور مالیاتی کشور به منظور ایجاد سهولت و سرعت در انجام کارهای مالیاتی برای مودیان راهاندازی شدهاست. برای استفاده از خدمات این سامانه باید ابتدا مراحل پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیکی را تکمیل کرده و سپس برای ارسال اظهارنامه از طریق این سامانه اقدام کنید. در این مقاله از وبلاگ تخصصی گروه مالی و حسابداری زانا میخواهیم در مورد سامانه اظهارنامه های مالیاتی و نحوه کار با آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
سامانه اظهارنامه مالیاتی چیست؟
در جهان امروز، تقریبا اکثر سازمانها و موسسات دولتی و خصوصی از جمله اداره امور مالیاتی کشور، جهت افزایش سرعت خدمترسانی و سهولت هر چه بیشتر انجام فرآیندها برای مشتریان و کاربران خود، به ساخت و راه اندازی سامانههای الکترونیکی روی آوردهاند. با وجود این سامانههای آنلاین امروزه متقاضیان میتوانند بهراحتی با مراجعه به وب سایتهای این سازمانها و ادارات بعد از ثبت نام در آنها و ساخت اکانت شخصی و دریافت نام کاربری و رمز عبور، از خدمات گوناگون بهصورت آنلاین بهرهمند شوند. با ظهور این سامانهها افراد و متقایان میتوانند به میزان زیادی در زمان و هزینه خود صرفهجویی کنند.
همانطور که میدانید و در نوشتههای پیشین وبلاگ زانا نیز بهطور مفصل در اینباره صحبت کردهایم، پرداخت مالیات یکی از تکالیف و الزامات قانونی برای مالیات دهندگان (افراد حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات) است. در صورت غفلت و سهلانگاری مودیان مالیاتی از پرداخت مالیات به دولت، ممکن است با جریمههای سنگین مواجه شوند. نحوه پرداخت مالیات به این صورت است که پس از خود اظهاری توسط مودیان مالیاتی از طریق سایت و بررسی اطلاعات آنها توسط کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور، مبلغ مالیات هر کدام از مشمولین معین شده و آنها باید نسبت به پرداخت آن در مهلت مقرر به سازمان امور مالیاتی اقدام کنند. در چند سال اخیر تمام تقاضاهای مودیان مالیاتی برای ثبت و ارسال اظهارنامه تنها از طریق سامانه الکترونیکی مالیاتی قابل انجام است و نیازی به مراجعه حضوری برای تحویل اظهارنامه ها نیست.
دلایل راه اندازی سامانه اظهارنامه مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور بهدلیل دیجیتالی کردن و بالا بردن سرعت و همچنین افزایش سهولت فرایندهای مربوط به مالیات، سامانهای را تحت عنوان سامانه اظهارنامه مالیاتی راهاندازی کرده است. همانطور که گفتیم یکی از تکالیف و وظایف مهم و اصلی که هر سال بر عهده مودیان مالیاتی است، تکمیل و تحویل اظهارنامه های مالیاتی مرتبط با فعالیتهای اقتصادی و مالی آنها است. بعد از بوجود آمدن سایت سازمان امور مالیاتی کشور، فرایند ثبت و تکمیل و ارسال اظهارنامه ها باید به صورت آنلاین و از طریق مراجعه به این سامانه انجام شود.
سامانه اظهارنامه مالیاتی با آدرس اینترنتی tax.gov.ir به ارائه خدماتی مانند پرداخت عوارض مالیاتی، استعلام بدهی مالیاتی، صدور برگ تشخیص مالیاتی و صدور صورت حسابهای الکترونیکی به مشمولین مالیاتی میپردازد. این سامانه همچنین خدمات دیگری مثل ثبت نام الکترونیکی برای پر کردن فرمهای انواع اظهارنامههای مالیاتی حقیقی و حقوقی مربوط به حوزههایی همچون املاک، اجاره، سکه و دیگر موارد را نیز به کاربران ارائه میکند. مشمولین مالیات میتوانند با ورود به وبسایت سامانه اظهارنامه مالیاتی، بعد از انجام مراحل پیشثبت نام و ثبت نام، برای تکمیل کردن و ارسال اظهارنامه موردنظر خود اقدام کنند و این کار را در زمانی کوتاه و به سادگی، بدون نیاز به مراجعه حضوری به انجام برسانند.
آموزش نحوه ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی
در قسمت قبل، درباره سامانه اظهارنامه مالیاتی و دلایل راه اندازی آن توسط سازمان امور مالیاتی صحبت کردیم. این سامانه به این دلیل ساخته شده است که سرعت و سهولت دسترسی به فرایندهای مالیاتی را برای کاربران خدمات مالیاتی افزایش دهد. در این قسمت با جزئیات کامل در مورد نحوه ورود به سامانه و فرآیند ثبت نام توضیحاتی را ارائه میدهیم تا شما بتوانید به راحتی از این سامانه برای انجام امور مالیاتی خود استفاده کنید. جهت ثبت نام و دسترسی به سایت سامانه اظهارنامه مالیاتی، مراحل زیر را بهترتیب گفتهشده انجام دهید:
- اولین کار ورود به سامانه اظهارنامه است. برای وارد شدن به این سایت باید در مرورگر اینترنت خود عبارت «سامانه اظهارنامه مالیاتی» یا آدرس tax.gov.ir را وارد و جستجو کنید. پس از وزود به صفحه اصلی سایت از منوی خدمات اصلی مالیاتی، گزینه «ثبت نام و پیش ثبت نام الکترونیک» را کلیک کنید.
- حالا روی گزینه «ثبت نام» در پایین صفحه کلیک کنید.
- در این مرحله شماره ملی خود را وارد کنید.
- در اینجا نوع مودی را از نظر حقیقی یا حقوقی مشخص و بعد کد امنیتی نشان داده شده را در مکان مخصوص وارد کنید.
- بعد از وارد کردن کد امنیتی، روی گزینه «پیش ثبت نام جدید» کلیک کنید تا به صفحه بعدی بروید.
- در این مرحله از مراحل ثبت نام در سامانه اظهارنامه مالیاتی باید نوع ثبت نام، کد پستی محل اقامت قانونی (محل فعالیت) و شماره تلفن همراه خود را ثبت کنید.
- حالا روی گزینه «پیش ثبت نام جدید» کلیک کنید.
پس از انجام مراحل بالا برای ثبت نام، میتوانید با نام کاربردی و رمز عبور خود وارد سامانه اظهارنامه شوید و بهآسانی نسبت به تکمیل کردن اظهارنامه مالیاتی خود اقدام کنید.
فرآیند ثبت اظهارنامه در سامانه مالیاتی
در قسمت قبلی، دلایل راه اندازی سامانه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و همچنین نحوه انجام پیش ثبت نام در این سامانه را با جزئیات کامل بررسی کردیم. در این بخش، به جزئیات بیشتری درباره نحوه دسترسی به سایت اظهارنامه مالیاتی و ثبت و ارسال اظهارنامه در این سامانه میپردازیم. برای ورود به این سامانه و ثبت اظهارنامه، مراحل گفتهشده را انجام دهید:
- با جستجوی عبارت «سامانه اظهارنامه مالیاتی» یا از طریق آدرس www.tax.gov.ir وارد سایت شوید.
- مراحل ثبت نام یا پیش ثبت نام خود را با توجه به توضیحات گفتهشده در قسمت قبل انجام دهید.
- بعد از ثبت نام، از طریق پنل خدمات اصلی مالیاتی، نوع اظهارنامهای که قصد تکمیل و ارسال آن را دارید، انتخاب کنید.
- بعد از انتخاب نوع اظهارنامه، نام کاربری و رمز عبور خود را که پس از ثبت نام دریافت کردهاید را وارد کنید. سپس گزینه «ثبت اظهارنامه جدید» را کلیک کرده و با دنبال کردن مراحل و طبق راهنمای موجود در سایت، اظهارنامه خود را تکمیل کنید.
انجام امور مالیاتی خود را به زانا بسپارید
در نوشته بالا با سامانه اظهارنامه مالیاتی و نحوه کار با آن برای ارسال انواع اظهارنامه های مالیاتی آشنا شدید. بهتر است برای اینکه اظهارنامههای مالیاتی خود را در مهلتهای تعیینشده توسط اداره مالیات بدون هیچ چالش و دردسری به اتمام رسانده و برای سازمان مالیاتی ارسال کنید، از خدمات مالیاتی گروه زانا استفاده کنید. کارشناسان و حسابرسان زبده و مجرب زانا آماده هستند تا کلیه امور مالی و مالیاتی شما را در کمترین زمان ممکن و با دقت بالا برای شما به انجام برسانند. با زانا خیال خود را از بابت امور مالی و مالیاتی کسبوکار خود راحت کنید. برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما همین حالا اقدام کنید. امیدواریم از این مطلب کاربردی بهره برده باشید. سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.